Aktualizováno 26.1.2021
Jako ukázku jsem vybrala alergie a intolerance na dvě nejzákladnější součásti našich jídelníčků. Mléko a lepek.
„Intolerance se týká zejména dvou látek v potravinách. Malé bílkovinné částice (peptidy) z kaseinu v mléčných výrobcích a lepku spouštějí kaskádu zánětlivých reakcí, které poškozují tělo i mozek.
Mléčné výrobky
Nejčastější alergie nebo nesnášenlivost bývá na mléko (protilátky proti bílkovinám v mléku, zejména kasein a syrovátka), projevuje se nejčastěji do jednoho roku života ekzémy a zažívacími obtížemi. Při zjištění nesnášenlivosti a protilátek je vhodné vyloučit nejen mléko kravské, ale i kozí a ovčí. Náhrada mléka je jednoduchá: obilná mléka (ovesné, rýžové, jáhlové), kokosové mléko.
Lepek
Celiakie je geneticky podmíněně chronické zánětlivé onemocnění střeva s protilátkami proti lepku a bílkovinám. Pokud nemáte celiakii, ale trpíte poruchami stolice, zažívacími obtížemi, cukrovkou či obezitou, anebo máte kloubní obtíže a další zánětem způsobené chronické obtíže, vylučte ze stravy pšenici. Pšeničný lepek je asi nejdůležitějším alergenem a váš stav se po vyloučení pšeničného lepku může výrazně zlepšit.“
Ostatně se tu dozvíte mnoho zajímavých drobností, které člověk ani na mysl nepřijdou, při běžném životě. Namátkou vybírám třeba:
– Nemáme kombinovat sladká a slaná jídla v jeden čas (zákusek po jídle, sladká limonáda po slaném jídle), protože to ztěžuje trávení a zatěžuje střeva
– Podobně podporuje zánět v těle také kombinace mléka a ovoce
– Ibuprofen může zhoršovat astma
– Studené a ledové pití před jídlem nebo během jídla zpomaluje metabolismus a brzdí například hubnutí
– Naopak červené víno v malé míře obsahuje látky působící proti zánětu. Ideálně pít po jídle.
– Kontaminace pesticidy, chemickými látkami u kupovaného ovoce a zeleniny bývá nejtěžší u jablek, hrozna, jahod, okurků, rajčat, cherry, hrášek, borůvky… nejméně naopak květák, chřest, ananas, cibule, banány, vodní meloun nebo třešně.
Je tu nepřeberně tipů na protizánětlivé bylinky, koření, potraviny nebo i homeopatika. Z toho všeho si můžete díky této rozsáhlé knize vybrat to, co vám nejvíce vyhovuje a je nejvíce dostupné. Či podle toho, s jakým zdravotním neduhem pracujete.
Autor tu také prozradil svůj test, kterým lze zjistit náchylnost k zánětu v těle, takže po vyplnění dotazníku vidíte, jestli jste chronickým zánětem ohroženi.
Možnost udělat si svou vlastní cestu nebo absolvovat některý z ozdravných programů
Autor mne příjemně překvapil. Není to nicneříkající kniha, která by měla nalákat pacienty do jeho ordinace nebo naopak zanechat čtenářstvo ve zmatku a strachu o vlastní zdraví, ale tím testem, jimž si zjistíte svou vlastní náchylnost k zánětu, to začíná. Podařilo se mu uspořádat knihu tak, že si tu přečtete stručně a jasně nejen o nemocech, které jsou možná právě ty vaše… ale naleznete tu postupná řešení: nikterak závratná. Jsou to drobnosti. Stačí si vzít tužku a papír a vypsat si to, co vám vyhovuje. Jaká bylinka, kterou máte k dispozici, každý den do smoothie trocha zázvoru a ejhle, jedna zbraň, která posílí trávení a tím i bojuje proti chronickému zánětu.
Dalším mým vypsaným bodem, bylo občas si udělat heřmánkový čaj, přidat si kardamon do čaje, kurkumu do jídla, každý den si protáhnout záda, kde můžu, jít pěšky, správně kombinovat jídlo a jíst tehdy, když mám hlad. Opravdu musím říci, že kniha je informacemi doslova nadupaná a tak budete mít z čeho vybírat. Sám autor říká, že nemusíte dodržovat úplně všechno (ani v onom uvedeném speciálním ozdravném několikatýdenním programu), ale i drobné změny jsou žádoucí a přinesou výsledek. A na ten výsledek já si ráda počkám, zatím mohu říci, že po dvou týdnech aplikace různých rad do jídelníčku, se alespoň na břiše cítím mnohem lépe. Úleva. A také se zmírnila akutní alergie na – asi na lepek nebo pšenici.
Je to jedna z těch knih, kde opravdu můžete díky ní vzít zdraví do vlastních rukou a přitom jsou to změny, které v podstatě ulehčují život.
MUDr. David Frej
Po ukončení studia na lékařské fakultě v Praze pracoval několik let jako internista. Přírodní medicínu a výživu studoval v USA, v Rakousku a v indické Puně. Ve svém centru se zabývá vlastním léčebným systémem propojujícím léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických nemocí, výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Pravidelně přednáší, pořádá semináře a publikuje články v měsíčníku Regenerace.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2015
O tuto knihu můžete soutěžit do 14.července 2015 zde: