Aktualizováno 9.7.2018
Naše země kdysi patřila ke gastronomické velmoci. Pokrmy v restauracích ale i doma byly připravovány z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Naše babičky pěstovali bylinky, chovali drůbež a dobytek. Hojně využívaly darů přírody. Dokázaly ze všech surovin dostat to nejlepší. Polévky měly sílu i chuť, maso bylo křehké a šťavnaté, omáčky zahuštěné máslem bez jediné špetky mouky. Sladká jídla byla opravdu sladká a ne přislazována umělými náhražkami. Vejce byla vždy čerstvá s nádherně oranžovými žloutky. Kuchaři a kuchařky vařili s nápadem, chtěli totiž aby strávníkům skutečně chutnalo. Postupem času se ale z kuchyní vytratila jak nápaditost a rozmanitost tak především chuť. Lidé si začali zvykat na nejrůznější polotovary a náhražky bez chuti a plné chemie. Je čas opět vše vrátit do starých kolejí. Právě o to se snaží mnozí současní kuchaři, kteří opět dokazují, že vařit dobře a zdravě není vůbec složité. Chce to jen při vaření přemýšlet a využívat všech kvalitních surovin. Vařte zase jako naše babičky. Inspirací vám může být nová unikátní video kuchařka s názvem Recepty zapomenuté české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila, kterou v těchto dnech vydává Pražský kulinářský institut jehož kuchaři vaří podle skutečných receptů našich babiček. Vařte jako oni. Set tří DVD s více než šedesáti recepty vám v tom pomůže.