Aktualizováno 26.1.2021
„Je to především svátek pro všechny milovníky jídla a pití. Způsob jak si se svými přáteli, ale i cizími lidmi, vyměnit gastronomické zážitky. Konečně můžete zjistit, zda je ten váš babiččin opravdu chutná všem a vaší svíčkové se nic nevyrovná“, říká koordinátorka projektu Soňa Frídlo z Multižánrového centra Cooltour, které je ambasadorem tohoto projektu. „Svou restauraci si můžete otevřít kdekoliv na území města Ostravy a je na vás, jak bude vypadat. Zda to bude stánek, stoleček, či jen deka na travnaté ploše“, doplňuje Soňa Frídlová.
Festival se koná jednou za čtvrt roku, vždy v sobotu či neděli v únoru, květnu, srpnu a listopadu. Do dnešního dne se festivalu zúčastnilo 55 zemí celého světa od Austrálie a Nového Zélandu přes Japonsko, Čínu, Rusko, Turecko, Ukrajinu, Itálii, Španělsko a dále také USA, Mexiko, Venezuela a mnoho dalších.
Ostrava se zapojí do těchto celosvětových oslav poctivého domácího a s láskou připravovaného jídla poprvé v sobotu 17. května 2014. Dalšími nejbližšími termíny pak budou neděle 17. srpna a sobota 15. listopadu 2014.
Zájemci mohou své restaurace registrovat na www.restaurantday.org. V případě dotazů a potřeby pomoci slouží emailová adresa sona@cooltourova.cz.