Aktualizováno 26.1.2021
Sůl jako původce zdravotních problémů není tak známá. Ano, spekuluje se, vysoký krevní tlak nebo ledvinová onemocnění či dna, ale jsou to problémy, které se spojují s konkrétním onemocněním. Že by nadbytek soli nějak negativně ovlivňoval i zdravého člověka, o tom se příliš nemluví. Vlastně se toto téma rozebírá až ve chvíli, kdy je zdraví nevratně poškozeno a je, jak se říká, pozdě. Sůl je vlastně takovým tolerovaným bílým jedem podobně jako cukr a mouka.
Bez soli jste bdělejší?
Je to možné? Ano… Nesolené jídlo totiž neovlivňuje psychiku, čistí tělo i duši. Sůl je podle autora látkou, která ovlivňuje psychiku, nabudí vás, následně zase náladu shodí do nejčernějších hlubin. Vlastně působí podobně jako kofein a také na ni vzniká fyzický i psychický návyk. A člověk, jemuž něco nutkavě chybí, nebývá úplně v nejlepší náladě. To je mimořádně zajímavý úhel pohledu na tak obyčejnou věc, kterou běžně sypeme do jídla dětem.
Chipsy, buráky, salámy, klobásy, slané preclíky, přesolené paštiky a pomazánky…
Když už nic jiného, je to dobrá kniha k tomu, že začnete přemýšlet nad tím, co jíte. A nad každou štipkou soli, kterou do jídla dáte. Někdy je to totiž OPRAVDU ZBYTEČNÉ.
Překvapilo mne totiž, jak dobré je jídlo, ve kterém vynecháte sůl. Možná to chce nějakou dobu zvyk (autor uvádí šílené dva měsíce, ale když někdo solí obecně méně, přechod na ještě menší dávku soli bude mít bezproblémovou)… ale odměna bude sladká. Jiskrné čisté chutě, kdy si opravdu vychutnáte to, co jíte. Najednou si člověk uvědomí, že jeho dřívější jídlo bylo jen slaná hmota s nějakou příchutí, ale tady cítíte PLNOU CHUŤ toho, co jíte.
Inspirující recepty jsou z mnoha zemí světa
Mimořádně cenné jsou i recepty, které autor posbíral. Strávila jsem nad knihou mnoho chvil, u kterých jsem měla pocit, že drtivou většinu receptů prostě musím někdy vyzkoušet. A věřte mi, je jich tolik, že snad na celý život vydrží.
Od obyčejností rafinovaných a chutných jako jsou třeba pečená kuřecí křidýlka v pivu až po pečené husičky s ananasem nebo pomeranči či taková vychytaná věc jako jsou smažené řízky se saturejkou. Jsou to drobnosti, které si odnesete, třeba to, že řízky před smažením nesolíme – nýbrž jenom potřeme česnekem a okořeníme saturejkou. A ejhle, zcela nová chuť, při které po osoleném mase ani nevzdechneme. Nebo další postup pro řízečky.
„Očištěná kuřecí prsa opláchneme, osušíme, příčně přes vlákno nakrájíme na tenké řízky, lehce poprášíme bílým pepřem a sušeným česnekem, koření vetřeme do masa. Řízky rozdělíme na kousky o průměru 5 cm. V misce promícháme strouhanku s rozmarýnem, tymiánem, šalvějí a saturejkou. Pečící plech vyložíme alobalem. Ve vhodné nádobě rozehřejeme máslo. Připravené kousky kuřete postupně namočíme do másla, obalíme v ochucené strouhance a rozložíme do předehřáté trouby a při střední teplotě (asi 180°C) pečeme dozlatova (asi 15 minut), v polovině pečení kuřecí kousky obrátíme. Podáme s bramborovou kaší, doplňujeme salátem z listové zeleniny.“
Ale kdyby jenom to, jsou tu dobroty inspirované asijskou kuchyní, typickou britskou kuchyní nebo recepty vonící dalekým Karibikem. Často sahá po ovoci, které kombinuje s ingrediencemi, jež jsme byli zvyklí solit. Nebo používá ořechy, kokos, houby, využívá dušenou i čerstvou zeleninu jako chutnou přílohu, zelené koření a mnohé kulinární postupy jsou prostě geniální. A nečekejte nějaké výkvěty zdravé výživy, tady si opravdu pochutnáte, minimálně jsem rozhodnutá zkusit pečené maso v obalu z plátu syrového sádla. No co? Když se pečou kuřata i na solné krustě? Ale tento způsobe je úžasný pro sušší druhy masa, myslím, že to autor používal pro krůtí prsa.
Je to rozhodně jedna z nejlepších knih o vaření, škoda jen, a to je opravdu škoda, že není doplněna o obrázky. Tady by si většina receptů zasloužila vlastní stranu a vlastní pojednání i s luxusní fotografií.
O autorovi
Ing. MIROSLAV LÉGL je vysokoškolsky vzdělaný ekonom. Za svého života podnikl řadu cest po světě, při nichž se díky své zálibě v kulinářském umění seznamoval nejen se širokou škálou způsobů stravování jiných národů, ale i s důsledky, které rozdílnost v kuchařském umění a ve stravování přináší. Důvodem pro napsání této knihy byly autorovy zdravotní potíže, jež vyvrcholily lékařským doporučením a osobním rozhodnutím začít se stravovat bez použití kuchyňské soli. Publikace vychází z jeho vlastní dlouhodobé praxe a z pozitivních zkušeností, které mu životní styl bez slaných jídel přinesl.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2015