Aktualizováno 26.1.2021
Publikaci se stovkou lahodných receptů doplněných tipy na zdravé stravování vydává jako svoji jarní novinku nakladatelství Synergie Publishing. Navazuje na úspěch loni vydané „bible“ živé stravy Živá kuchyně, cesta ke zdraví téže autorky. I letos tak kuchařka Judity Wignall poradí, jak s živým jídelníčkem získat vitalitu, novou energii i radost z jídla a ze života.
Aby vyvrátila častý mýtus, že živá strava je sice výtečná, ale zároveň i náročná na čas a na peníze, vybrala výživová poradkyně Judita Wignall stovku nejjednodušších a nejvděčnějších receptů, které připravuje doma sobě i svým přátelům. A přehledně je seřadila: od snídaně, přes svačinky, polévky a hlavní chody, až po dezerty, nápoje, koktejly a dochucovadla. Jako startovací menu si můžete třeba vybrat okurky plněné koriandrovým pestem či jablečné plátky s mandlovým máslem, sypané třešňovým müsli. Neodolatelné je také pikantní zeleninové chilli nebo dýňové nudle se šalvějovou omáčkou. Jednoduché recepty skvěle rozproudí metabolismus, menu je široké a inspiruje.
Publikace nabízí i rady, jak z našeho těla vyhnat nemoci i přebytečné kilogramy, jak tělo zásobit vitamíny a přitom jej nezatěžovat. Jako bonus jsou v kuchařce uvedeny také restaurace a obchody s tzv. živou stravou, blogy a webové stránky věnující se zdravému stravování. A nechybí ani kuchyňské triky a postupy, jak při přípravě jídla ušetřit čas.
Princip živé stravy spočívá v tom, že potraviny rostlinného původu se nevaří, ale jen zahřívají, mrazí nebo nechávají zkvasit, čímž strava neztrácí enzymy, vitamíny ani minerály. Její zastánci se shodují v tom, že takto pojatý jídelníček dokáže tělo zbavit škodlivin a dodat mu ztracenou sílu. A výsledky, třeba v podobě zvýšené imunity nebo lepší pleti, se prý dostavují až nečekaně rychle. Jak ostatně říká i sama autorka kuchařky Judita Wignall, živá strava je účinný způsob, jak zářit zdravím a vitalitou.
Živá kuchyně, snadno a rychle (Raw and Simple). Autor: Judita Wignall, překlad Petra Slabá. Vazba: brožovaná, 176 stran, cena 398 Kč. ISBN: 978-80-7370-336-3. Vydalo Synergie Publishing, www.synergiepublishing.com
Judita Wignall je certifikovanou poradkyní celostního zdraví. Studovala v Institutu pro integrační výživu (Institute for Integrative Nutrition) a má také titul šéfkuchařky raw stravy a výživové poradkyně z institutu Living Light Culinary Institute. Pořádá přednášky, kurzy a konzultace s klienty po celé zemi a pomáhá jim zhubnout, získat více energie a pomocí živé kuchyně rozproudit jejich zdraví i životy. Narodila se 20. června 1977 v litevském Vilniusu. Do Spojených států přijela jako pětiletá a téměř okamžitě odstartovala svou kariéru v showbyznysu. V Clevelandu začala jako herečka a pokračovala jako modelka a muzikantka v dívčí kapele “Halo Friendlies.” Účinkovala v seriálech “CSI : NY”, “Čarodějky” a “Buffythe Vampire Slayer.“ Herní nadšenci ji znají také jako Judy Nails z videohry „GuitarHero“.
Soutěžit o tuto knihu můžete do 25.2.2015 zde:
RANNÍ MÍCHANICE
POKUD DÁVÁTE PŘEDNOST SLANÉ SNÍDANI PŘED SLADKOU, TENTO POKRM JE TOU NEJBLIŽŠÍ MOŽNOU NÁHRAŽKOU MÍCHANÝCH VAJÍČEK S TOFU, A TO ZA POUŽITÍ ŽIVÝCH PŘÍSAD A BEZ VAŘENÍ. POKUD MŮŽETE, POUŽIJTE TROŠKU ČERNÉ SOLI (KTERÁ MÁ PO NAMLETÍ RŮŽOVOU BARVU). JE BOHATÁ NA SÍRU A AVOKÁDU DODÁ VAJÍČKOVOU CHUŤ.
ČERNÁ SŮL JE VÝBORNÁ PŘÍSADA, KTEROU JE DOBRÉ MÍT DOMA V SPÍŽI A POUŽÍVAT DO EXOTICKÝCH OMÁČEK A ČATNÍ, OBZVLÁŠŤ PAK V INDICKÉ KUCHYNI.
MNOŽSTVÍ: 2 PORCE
DOBA PŘÍPRAVY: 15 MINUT
MARINOVANÁ ZELENINA
1 hrnek (70 g) nakrájených hub šiitake
1 hrnek (30 g) nahrubo nasekaného špenátu
1 lžíce (15 ml) sójové omáčky tamari
½ lžíce (8 ml) olivového oleje
1 lžička najemno nasekané cibule
Všechny přísady dejte do zavařovací sklenice s víčkem a důkladně jí zatřeste. Zeleninu nechte pět až deset minut marino- vat, a mezitím si připravíte míchanici.
MÍCHANICE
1 velké avokádo
¹⁄₈ –¼ lžičky kurkumy (lze vynechat)
černá nebo mořská sůl podle chuti
1 rajče Roma, zbavené semínek a nakrájené na kostky
Avokádo utřete s kurkumou a solí. Navrch naložte marinovanou zeleninu, nakrájené rajče a podávejte.